dimarts, 15 de novembre del 2011

Cascada d'Escher



Maurits Cornelis Escher, més conegut com M. C. Escher (Leeuwarden, Països Baixos, 17 de juny de 1898 - Hilversum, Països Baixos, 27 de març de 1972), artista holandès, conegut pels seus gravats en fusta, xilografies i litografies que tracten sobre figures impossibles, teselaciones i mons imaginaris.
La seva obra experimenta amb diversos mètodes de representar (en dibuixos de 2 o 3 dimensions) espais paradoxals que desafien a les maneres habituals de representació.
L'obra de Maurits Cornelis Escher ha interessat a molts matemàtics.

No va ser precisament un estudiant brillant, i només va arribar a destacar en les classes de dibuix. El 1919 i sota pressió paterna comença els estudis d'arquitectura a l'Escola d'Arquitectura i Arts Decoratives de Haarlem, estudis que va abandonar poc després per passar com a deixeble d'un professor d'arts gràfiques, Jessurum de Mesquita. Va adquirir uns bons coneixements bàsics de dibuix, i va destacar en gran manera en la tècnica de gravat en fusta, la qual va arribar a dominar amb gran mestratge. Al llarg de la seva carrera va realitzar més de 400 litografies i gravats en fusta, i també uns 2.000 dibuixos i esborranys. De molts existeixen desenes de reproduccions, centenars i fins i tot milers d'altres.
La famosa cascada d'Escher, en la qual es representa una impossible corrent d'aigua forçada gràcies a una il · lusió òptica.
Un efecte òptic que aparentment només es pot deure a l'engany de pensar en tres dimensions mentre estem observant una imatge bidimensional.
Si comences per fixar la teva vista a la part alta de la cascada veuràs que l'aigua cau verticalment per posteriorment seguir descendint per un canal. Però ... la sorpresa radica en qué després de tot aquest recorregut descendent ens trobem de nou al començament de la la part alta de la cascada. L'obra presenta altres curiositats com els geomètrics remats de les torres, la senyora estenent roba, les raríssimes plantes i les vessants abancalades del fons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada